Skabelsen - Anmeldelse af koncerten

Joseph Haydn: ”Skabelsen”

Viborg Domkirke, 4. oktober 2009
 
Koncertanmeldelse af Jørgen Larsen
 
I det imponerende kirkerum i den næsten 900 år gamle Viborg Domkirke - med sin dramatiske historie - blev det på denne søndag eftermiddag en flot oplevelse for det talstærke publikum, der længe før begyndelsen på opførelsen af Haydns oratorium ”Skabelsen” havde fyldt kirken.
 
Opførelsen var arrangeret af Danske Folkekor og Det Jyske Ensemble, der i nogen tid havde forberedt sig til en lang prøveweekend, hvor det musikalske blev færdigindstuderet og sat på plads under meget kompetent ledelse af dirigenten Søren Birch, der blandt meget andet er docent ved Nordjysk Musikkonservatorium.
 
Det blandede oratoriekor bestod af ca. 160 sangere fra bl.a. Dansk Folkekors medlemskor. Det Jyske Ensemble udgør grundstamme og stemmeledere i Skive Symfoniorkester. Til lejligheden var orkestret udvidet med professionelle musikere fra andre orkestre samt lokalområdets dygtigste amatører.
 
Solostemmerne blev sunget af Elsebeth Dreisig, sopran, Bo Kristian Jensen, tenor, og Per Høyer, bas. Det er alle meget dygtige sangere, der har et omfangsrigt musikalsk CV
 
Det er altid en fornøjelse at høre dygtige amatører med god støtte aflevere et godt resultat af et intenst prøvearbejde, - ikke mindst fordi fremførelsen uvilkårligt smittes af aktørernes glæde ved opgaven og musikken.
Dette indlæg skal kun være en tilhørers generelle indtryk af opførelsen, som klart må siges at være vellykket. Det kan måske nævnes, at partiturets spinkle indledning for orkestret netop var en ganske lille smule præget af netop det nervøst spinkle, men ensemblet fandt hurtigt den rigtige ro under dirigenten Søren Birchs venlige og myndige ledelse.
 
Det var under hele oratoriets 3 dele en fornøjelse at lytte til solisternes recitativer, arier og duetter flot suppleret og forbundet med kor og orkesterdele.
 
Man vover næsten ikke at fremhæve nogen for andre – alle var meget kompetente og gode -, men ikke mindst Elsebeth Dreisigs sopran havde en meget flot klang i rummet.
 
Der var også en fin balance mellem kor og orkester, og alle opførende fik efter værkets afslutning en fuld fortjent lang applaus fra det talstærke publikum.
 
Tak for en god oplevelse!