Tidernes Sang - anmeldelse

 

Af Marianne Nielsen, Syd-Østjyske Folkekor
 
Endelig lykkedes det at få Tidernes Sang af Michael Bojesen til Sjælland. Siden værket blev uropført ved Danske Folkekors Landsstævne i 2002, har drømmen været der om at kunne præsentere dette fantastiske musikværk for de sjællandske sangere og det sjællandske publikum. I 2009 måtte stævnet aflyses pga. for få deltagere. Men det blev så en realitet i oktober 2010. Og resultatet kunne vi alle være bekendt.
Der deltog godt 50 voksensangere, 30 børn fra tre kirkekor samt 45 musikere fraTonica Orkestern fra Helsingborg. Det hele blev ledet af den svenske dirigent Christian Schultze. Og ikke mindst var det lykkedes at få Signe Asmussen til at synge sopransoloen i Tidernes Sang. Soloen er oprindeligt skrevet til hende.
Det hele kulminerede med koncert i Galaksen i Værløse søndag den 31. kl. 16. Og hvilket kæmpe arbejde var gået forud. Alle sangere havde på forhånd fået noder og en cd, så der kunne forberedes der hjemme. Der blev holdt prøver den 2. oktober og så weekenden 30. og 31. oktober. Trods en forsinkelse af prøven lørdag, som helt og aldeles skyldtes vores fantastiske dirigent. Han var taget fra Malmø til Helsingborg kl. 9 for at holde orkesterprøve. Og derefter skulle han videre til Hedehusene, hvor koret var klar. Det blev nogle meget koncentrerede timer, hvor vi sang hele værket igennem og øvede enkelte passager inden Signe kom på. Både lørdag og søndag var det en fornøjelse at være i Christians vold. Han formår virkelig at få korsangerne med.
Søndag startede med en kort prøve inden orkestret og børnekoret kom på. Det blev igen til nogle intense timer, inden vi kl. 16 var klar til koncerten. Programmet bestod i første afdeling af børnekoret og voksenkorets lille afdeling af danske og udenlandske sange, orkestrets par numre, fællessange samt Mozarts Laudate Dominum for solist, kor og orkester. I anden afdeling var det tid for Tidernes Sang. Ca. 130 tilhørere var mødt frem og fik en dejlig musikalsk oplevelse. Ikke mindst var det en fornøjelse at se børnekorene, som var meget levende i deres optræden.
Selvom det nu var tredje gang jeg deltog i opførelse af Tidernes Sang, var det en nostalgisk oplevelse. Også selvom det var med en ny instruktør. Det viser også hvor fantastisk en komponist Michael Bojesen er. Han har skabt et værk, som lever videre og Thøger Larsens digte er fortsat relevante.